Azbestna salonitna kritina se v Zbirnem centru Mozelj oddaja proti plačilu.

V letu 2020 do porabe sredstev oziroma do 30.10.2020 Občina Kočevje subvencionira 80 % višine stroškov odlaganja azbestne kritine gospodinjstvom občine Kočevje, če je bil odpadek vgrajen na objekt v občini Kočevje. Za uveljavljanje subvencije je ob dostavi odpadka v Zbirni center Mozelj potrebno izpolniti obrazec (Izjava imetnika odpadkov) z zahtevanimi podatki in ga oddati zaposlenemu v Zbirnem centru. Izjava je dostopna tudi v ZC Mozelj, na sedežu podjetja ter na spletni strani Občine Kočevje.

Za sprejem odpadkov morajo biti azbestne plošče ovite v nepropustno folijo in, zlasti v večji količini, pripravljene na paleti.

cena brez subvencije: 182,00  €/t brez DDV oz. 199,29 €/ t z DDV
cena s subvencijo: 36,40 €/t brez DDV oz. 39,86 €/t z DDV

Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken. Odporen je na kislino, lužila in visoko temperaturo. Zaradi teh lastnosti so ga v preteklosti zelo veliko uporabljali v industriji in gradbeništvu.

Primeri izdelkov iz azbest cementa so plošče velikega formata (ravne ali valovite), strešne plošče malega formata, fasadne plošče, stene in stropi, vodovodne  inkanalizacijske cevi in kolena, vodni zbiralniki, korita za rože idr. Iz teh izdelkov se azbest, če niso poškodovani ali se jih ne obdeluje (vrta, reže, žaga, brusi), ne sprošča.

Najpogostejši drugi azbestni izdelki so vinilne talne azbestne obloge, asfaltne talne azbestne obloge, veziva, polnila, kiti, paste, barve in premazi, tesnila, zavorne obloge in sklopke idr.

Zakaj je azbest nevaren?

Azbest ima vlaknato zgradbo. Vlakna se zelo rada lomijo vzdolžno, pri čemer nastajajo tanjša, iglam podobna vlakna. Azbest, ki se nahaja v naših domovih in zgradbah, postane nevaren, ko material dotraja, se poškoduje ali pa se zaradi neprimernega ravnanja z njim začnejo azbestna vlakna sproščati v zrak. Vlakna, ki se sproščajo, pa lahko predstavljajo nevarnost za naše zdravje. Nevarni so predvsem tisti izdelki, ki se drobijo ali spreminjajo v prah, ko jih uporabljamo ali delamo z njimi. Pri vdihavanju lahko vlakna pridejo globoko v pljuča. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo in brez vonja, jih lahko vdihamo, ne da bi za to vedeli. Azbestna vlakna postanejo nevarna takrat, ko jih vdihamo. Če pridejo v pljuča, lahko povzročijo bolezni kot so azbestoza in rak pljuč.

 

V Sloveniji je uporaba azbesta z zakonom prepovedana. Azbest cementnih in drugih azbestnih odpadkov se ne sme uporabiti za nasipanje poti, dvorišč, zasipanje jam idr.

Odpadke iz azbesta tako ni priporočljivo drobiti, rezati, mleti,… Če pa se tem delom res ne morete izogniti, pri delu uporabite zaščitna sredstva (maska za obraz s posebnim filtrom, zaščitna obleka in obuvala, rokavice; po uporabi vse previdno slecite, zavijte in odložite skupaj z azbestnimi odpadki). Azbestnih odpadkov se ne predeluje in ne sežiga. Odstranjujejo se z odlaganjem na odlagališčih, kjer zavzemajo veliko dragocenega prostora, kar vpliva na ceno njihovega odlaganja.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja