V Sloveniji vsak od nas vsako leto zavrže več kot 10 kilogramov stvari, ki so še uporabne.

Med odpadki pogosto pristanejo tudi še vedno uporabna oblačila, posoda, pohištvo in gospodinjski aparati. Zakaj? Ker ne pomislimo, da bi jih lahko uporabljal kdo drug, mi pa jih nočemo več. In pogosto jih nočemo več zato, ker nekritično podlegamo oglaševalskim sporočilom. Vzrok za to se skriva predvsem v vseprisotni potrošni kulturi, zaradi katere verjamemo, da nam bo posedovanje vedno novih stvari prineslo več sreče in zadovoljstva.

Pomislite na obleko, ki ste se je naveličali ali pa vam ni več prav. Če jo zavržete, hkrati z njo zavržete tudi vse vire in energijo, ki so bili uporabljeni zanjo. Zavržete na primer bombaž, ogromne količine vode, ki so jo pridelovalci uporabili na plantažah bombaža, delavci pa v tovarnah, poleg tega pa še veliko elektrike in nafte  ̶  vse to zato, da je iz kosa tkanine sploh lahko nastala obleka in pripotovala dolgo pot do vas.

Poleg tega smo tudi nespoštljivi do tistih, ki so obleko izdelali oziroma zašili in to pogosto v nečloveških razmerah ter za mizerno plačilo.

Ponovna uporaba pa ni samo skrb za to, da vaše odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da vi sami z nakupom rabljenih stvari pripomorete k varovanju naravnih surovin in okolja. Z nakupom iz druge roke lahko dosežete odlično razmerje med ceno in kakovostjo, vsekakor pa rabljene dobrine omogočajo cenejši nakup, pri katerem nismo udeleženi pri izkoriščanju delovne sile.

 

OSEM KORAKOV DO ODGOVORNEGA IN KRITIČNEGA POTROŠNIKA

  1.  Premislite. Že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.
  2. Izposodite si. Koliko stvari, ki jih imate doma, s pridom in z veseljem uporabljate? In koliko stvari zelo slabo izkoriščate, poleg tega pa vam zasedajo prostor in nemara celo povzročajo stroške?
  3. Izmenjajte. Številni dogodki zamenjav se razširjajo tudi pri nas. Izmenjujete lahko oblačila, igrače, knjige, semena, pridelke, ponesrečena novoletna darila, itd.
  4. Predelajte. Preden zavržete kos oblačila ali pohištva, razmislite, ali ju lahko kako drugače uporabite in jim z manjšimi posegi spremenite namembnost.
  5. Podarite. Tisto česar ne potrebujete več podarite bližnjim ali prijateljem ali pa jih odpeljite v najbližji center ponovne uporabe.
  6. Kupite rabljeno, predelano ali popravljeno. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki.
  7. Pred nakupom si zastavite tri ključna vprašanja. Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim? Ali lahko kupim rabljeno?
  8. Upoštevajte pravilo desetih sekund. Preden izdelek odnesete na blagajno, se ustavite za deset sekund in si postavite dve vprašanji: zakaj to kupujem in ali to potrebujem. Če ne najdete prepričljivega odgovora, ga vrnite na polico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja