Spoštovani uporabniki!

V petek, 12.2.2016, je potekal že četrti kontolni pregled vsebine rjavega zabojnika za mešane komunalne odpadke (MKO), tokrat pri Kočevski rezidenci. Tudi tu se je izkazalo, da je pripravljenost stanovalcev za ločeno zbiranje odpadkov močno pod pričakovano in želeno stopnjo.

90 stanovalcev zbira MKO v 2 zabojnikih, kontrolni pregled je bil izveden pri enem zabojniku. Predmetni zabojnik je tehtal 90,8 kg, od tega je bilo 43,1 kg (47,5 %) bioloških odpadkov, 17,7 kg (19,5 %) mešane embalaže, 5,9 kg (6,5 %) papirja in kartona. Pravi MKO (odpadki, ki sodijo v rjav zabojnik, kot so planice in drugi sanitetni odpadki, vrečke sesalcev, lasje, čistilne krpe in čistilni – mokri – robčki,..) je bilo za slabih 20 kg (nekaj manj kot 22 %). Kliknite za ogled rezultatov.

Stanovalci imajo v sklopu njihovega lepo urejenega zbirnega mesta na razpolago zabojnike za vseh 5 vrst najpogostejših gospodinjskih odpadkov (mešana embalaža, papir, steklena embalaža, biološki odpadki in MKO), torej večino nastalih odpadkov lahko oddajo na enem mestu. Jih je pa za uspešno ločevanje potrebno že v stanovanju, takoj ob nastanku, ločeno odložiti v za to namenjeno vrečko ali posodo. Ugotovitve kažejo, da te prakse stanovalci niso vpeljali, tako namreč priča vsebina vrečke, v kateri se mešata posušen kruh in ovitek od čokoladice.

Koliko bi lahko stanovalci prihranili, če bi svoje odpadke ločevali, si lahko preberete v Zapisniku o pregledu vsebine zabojnika.

Zato, da postanete boljši pri ločenem zbiranju odpadkov, resnično ni potrebno veliko.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja