ZAVRŽENA HRANA

 

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar je približno 82 kg na prebivalca. To količino hrane bomo v sredo, 26.11.2014, pripravili pred tržnico v Kočevju. Vabimo vas k ogledu med 12. in 16. uro!

Največ hrane med odpadki pristane, ker porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in pripravimo več hrane kot je potrebujemo, ostankov pa ne znamo s pridom izkoristiti.

Z majhnimi spremembami pri načinu kako nakupujemo, pripravljamo in razmišljamo o hrani lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in storimo nekaj dobrega zase, za okolje in ne nazadnje tudi za našo denarnico.

 10 PREPROSTIH KORAKOV ZA ZMANJŠANJE KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE

 1. Načrtujmo svoj jedilnik. Vnaprej pripravimo seznam jedi, ki jih bomo jedli v prihajajočem tednu. Za vsak obrok določimo število porcij. Pri tem preverimo urnik svojih družinskih članov – bomo vse dni večerjali skupaj, se bomo ob koncu tedna odpravili na kosilo k sorodnikom, pričakujemo goste? Preverimo, katere sestavine za pripravo obrokov že imamo doma in pripravimo seznam živil, ki jih še potrebujemo.

2. Načrtujmo svoje nakupe. Na podlagi tedenskega jedilnika pripravimo nakupovalni seznam stvari, ki jih še potrebujemo. Kupujmo nepakirano sadje in zelenjavo, saj lahko tako kupimo ravno toliko, kolikor potrebujemo.

3. Izogibajmo se impulzivnim nakupom. Nakupovalni seznam imejmo vedno pri roki in se skušajmo izogibati impulzivnim nakupom. Če opazimo živilo, ki je v akciji, pomislimo, če izdelek resnično potrebujemo. Živila, ki se hitro pokvarijo ne kupujmo na zalogo. Pazimo, da se v trgovino ne odpravimo lačni, saj bomo takrat nakupili veliko več kot potrebujemo.

4. Preverimo datume. Če živila ne potrebujemo takoj, izberimo raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa ga kupimo, ko ga bomo res potrebovali. Pozorni bodimo na datume na nalepkah: »uporabno do« pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma (npr. meso in ribe); »uporabno najmanj do«  pa označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Takšni živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki.

5. Poskrbimo za pravilno shranjevanje živil. Prostori, kjer živila shranjujemo morajo biti vedno čisti, hladni in suhi. Ostanke hrane ali živil vedno pokrijmo ali dobro zavijmo. Hitro pokvarljiva živila kot so meso, ribe, perutnine hranimo na hladnem. Pri tem pazimo, da surova živila ne onesnažijo že skuhane hrane in tistih živil, ki jih nameravamo uživati surove.

6. Sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveže. Bodimo pozorni, da sadja in zelenjave ne pustimo v plastičnih vrečkah ter jim odstranimo trakove in vrvi s katerimi so povezana, tako bodo živila lažje dihala ter ostala dlje časa sveža. Večino zelenjave ni priporočljivo prati pred shranjevanjem v hladilniku, saj vlaga pospeši njihovo gnitje.

7. Poskrbimo za ustrezno vzdrževanje hladilnika. Preverimo tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana ostala dlje časa sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od ene do pet stopinj Celzija.

8. Postavimo red v hladilniku. Novo kupljene izdelke postavimo zadaj, izdelke, ki so že v hladilniku, pa premestimo spredaj. S pravilnim zlaganjem nam hrane s pretečenim rokom uporabe ne bo treba metati proč. Redno preglejujmo roke uporabe. Živilo zavrzimo, če je videti pokvarjeno ali ima sumljivi vonj.

9. Bodimo pozorni na velikost obrokov. Za pripravo tesetin potrebujemo približno 100 g na osebo, za pripravo rižote pa 75g na osebo, kar je približno četrtino šalčke. Pri odmerjanju količine zelenjave si lahko pomagamo s krožnikom, tako bomo dobili občutek koliko hrane odmerimo na posameznika. Na voljo so tudi številna spletna in mobilna orodja, ki nam lahko pri tem pomagajo. Sicer pa imejmo vedno v mislih, da je bolje postreči manjše obroke in po potrebi hrano dodati.

10. Uporabimo ostanke hrane. Z ostanki hrane lahko z malo domišlije pripravimo odlične jedi. Z ostankov sadja lahko pripravimo okusne smoothije, z ostanki zelenjave odlične pa enolončnice. Kulinarični portali in forumi ponujajo obilo idej, kako porabiti kuhane testenine, krompir ipd.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja