Spoštovani!

22. marec je svetovni dan vode. Skrbi za ohranje zadostne in predvsem kvalitetne vode se pridružujemo tudi slovenska komunalna podjetja v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo.

Danes imamo na Zemlji enake količine vode, kot smo jo imeli pred tisočletji, vendar zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, prekomerne potrošnje in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene. V večjem delu sveta tako uporabljamo več vode, kot se jo sploh lahko obnovi naravno.  Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5.000 litrov vode na dan, kar je enako velikosti manjšega bazena. Pri tem največ vode porabimo s potrošnjo živil in dobrin.

Na to problematiko opozarja tudi OECD, ki v svojem poročilu ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode.

Ko govorimo o porabi vode, nas večina pomisli na vodo, ki jo porabimo za pitje, kuho, čiščenje in osebno higieno. V resnici pa le malokdo pomisli, da se ogromne količine vode porabijo tudi za pridelavo in proizvodnjo dobrin.  Poleg neposredno porabljene vode tako vsak dan porabimo še ogromne količine virtualne vode, kar skupaj predstavlja našo celotno porabo vode oz. naš vodni odtis. Z nakupom sadja, zelenjave, mesa ali oblačil porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode.

Komunalna podjetja smo se zato odločila, da vas opozorimo na to problematiko in vas seznanimo s podatki, koliko vode se skriva v živilih ter dobrinah, ki jih trošimo vsak dan. Ob tem vas želimo  spodbuditi, da se odločate za izdelke in živila, za katere je bilo porabljene manj vode, kupujete lokalno pridelana živila ter se ravnate po načelu odgovorne potrošnje – kupujete zgolj tisto, kar potrebujete.

 

Predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi pobudnica in koordinatorka pobude Skupaj za boljšo družbo, Miran Lovrič je ob tem dejal:”Pomanjkanje vode postaja vse bolj resen svetovni problem. Zato je naša dolžnost, da občane opozorimo na to problematiko, jih povabimo k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in vzorcih ter jim pokažemo, da lahko z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju pomagajo ohranjati naše vodne vire.”

Koliko vode zares porabimo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja