Odpadno kuhinjsko olje, ki nastaja pri pripravi hrane (npr. pri cvrtju) ni klasičen nevaren odpadek, ki bi imel neposreden vpliv na zdravje človeka, kot ga ima npr. zaužitje strupa za podgane. A ga vseeno obravnavamo kot nevaren odpadek, saj že en liter razlitega olja onesnaži tudi do enega milijona litrov pitne vode, kar ima velike posledice na okolje. Da se tako onesnažena voda ponovno očisti, traja več sto let.

Odpadno olje nikakor ne zlivamo v odtoke in WC školjke, saj maščobe tvorijo obloge na kanalizacijskih cevev in tako zmanjšujejo pretočnost teh cevi. Nemalokrat se cevi tudi popolnoma zamašijo, v tem primeru odpadna voda ali vsebina WC – ja ne odteka v kanalizacijski sistem in se razlije po stanovanju.

Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, na površini tvori film in prepreči dostop zraka do odplak, zaradi česar greznica ali mala komunalna čistilna naprave deluje slabo ali ne deluje. Prav tako polivanje po kompostih ali travnatih površinah popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov.

Odpadno olje zato ločeno zbiramo v plastenkah, steklenicah, kozarcih ali drugi podobni embalaži, ki dobro tesni. Odpeljemo ga v Zbirni center Mozelj ali oddamo v akciji zbiranja nevarnih odpadkov, ki poteka dvakrat letno (konec marca in septembra). Zbirni center Mozelj je odprt v zimskem času vsak delovnik med 7. in 17. uro, v letnem času med 7. in 19. uro, ob sobotah pa med 9. in 13. uro.

Skrbimo za čisto okolje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja