Nevarni odpadki nastajajo v vsakem gospodinjstvu – uporabljamo naprave na baterije, čistimo, pomivamo in peremo s čistili, detergenti, praški, barvamo ograje, klopi, pri cvrtju nam nastaja odpadno olje itd. Samo v Sloveniji vsako leto nastane 6.770 ton nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, v Evropski uniji preko 100 milijonov ton. Nevarni odpadki v primerjavi z drugimi vrstami odpadkov še bolj ogrožajo okolje in zdravje ljudi, zato je preprečevanje njihovega nastajanja in pravilna obdelava še toliko pomembnejša. Nekaj nasvetov, kako v gospodinjstvu ravnati z nevarnimi odpadki in preprečitit njihovo nastajanje, najdete v priročniku RAZBREMENIMO OKOLJE NEVARNIH ODPADKOV.

Danes, 22.11.2018, je v prostorih Tržnice Kočevje pod strokovnim vodstvom ge. Petre Draškovič Pelc potekala delavnica, na kateri so obiskovalci izdelali tekoči pralni prašek.  Na pomoč so ji priskočili tudi otroci iz Vrtca Kočevje in skupina gimnazijcev, občani pa so prinesli 45 l odpadnega jedilnega olja. Hvala vsem za udeležbo in izmenjavo dobrih praks!

Nekaj receptov ge. Petre  za pripravo naravnih čistil z veseljem delimo z vami v ZLOŽENKA z recepti.

Posebno pozornost zahteva tudi shranjevanje nevarnih odpadkov. Teh med seboj ne mešamo, vedno jih hranimo o originalni embalaži, ločeno od živil in nedosegljivo otrokom. Najdete nevarne vsiljivce na zadnji sliki?

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja