Božič in novo leto so prazniki, ki so posvečeni družini, prijateljem, bližnjim pa tudi praznovanju in obdarovanju. Zaradi trendov množične potrošnje smo vse prevečkrat obremenjeni predvsem z zadnjima dvema, zaradi česar kupujemo vedno nove stvari, ki jih velikokrat nihče ne potrebuje, te pa na koncu pristanejo v smeteh, čeprav so še vedno popolnoma uporabne. Tako zapravljamo več kot imamo in na ta način porabimo tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Brezglava potrošnja doseže svoj vrhunec ravno v prednovoletnem času. Namesto, da bi svojim bližnjim podarili tisto najbolj dragoceno, kar imamo, svoj čas in ljubezen, hitimo po trgovinah in nakupovalnih centrih.

Čas je, da svoje navade spremenimo v bolj odgovorne in trajnostne odločitve. Da pričnemo nakupovati bolj premišljeno in odgovorno, z mislijo na okolje in naše bližnje. Za vas smo zato pripravili nekaj kratkih napotkov, ki vam bodo pri tem pomagali.

  1. NAMESTO MATERIALNIH DOBRIN PODARITE BLIŽNJIM SVOJ ČAS. Kot novoletno darilo lahko organizirate izlet za vso družino, si vzamete prost dan in sorodniku pomagate pri popravilu pohištva, s katerim že dlje časa odlaša, mu ponudite pomoč pri gospodinjskih delih, skuhate večerjo za prijatelje ali organizirate filmski večer, podarite stopnice za koncert,  športni dogodek ali vstopnice za muzej. Morda podarite darilni bon za tečaj tujega jezika ali kaligrafije, vozovnico za vlak, letalo, ali pa darilni bon za kopanje v bazenu in večerjo, specite kruh in ga podarite, ponudite se za varstvo otrok, ponudite svoje talente – npr. igranje tenisa, kitare, tujega jezika, računalništva.
  1. Tisto, česar ne potrebujete in je še uporabno ali celo novo, podarite bližnjim ali prijateljem. Tako boste stvarem podaljšali življenjsko dobo, obenem pa nekoga razveselili.
  1. KUPUJTE RABLJENO ALI IZ DRUGE ROKE. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki. Rabljene stvari lahko najdete doma, v antikvariantih, bližnjih centrih ponovne uporabe ali na spletnih straneh z malimi oglasi.
  1. Z družino in prijatelji se dogovorite, da se letos obdarite tako, da si izmenjate stvari, ki jih doma že imate, pa jih sami ne uporabljajte. Na ta način ne boste kupovali novih stvari, v zameno za stvari, ki jih ne potrebujete, pa boste prejeli nekaj uporabnega.
  1. IZBERITE PRAVIČNOTRGOVINSKE IZDELKE ALI IZDELKE Z DOBRODELNIM NAMENOM. Pri nakupovanju novih stvari izberite živila in izdelke, ki so narejeni po načelih pravične trgovine. To pomeni, da vsi proizvajalci v verigi za svoje delo dobijo pravično plačilo, da izdelek ni rezultat prisilnega in otroškega dela ter da so ženske za svoje delo plačane enako kot moški. V prednovoletnem času je na voljo tudi veliko izdelkov, od katerih je del podarjen v dobrodelne namene.

 

Bodite letos izvirnejši in podarite darilo, ki bo vašim najdražjim resnično polepšalo praznične dni, pa tudi vam, saj ne boste več obremenjeni, kaj kupiti, da bo prav. Veliko boste storili tudi za čistejše okolje, saj ne boste po nepotrebnem kupovali odpadkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja