Televizorji, telefoni, elektronske igralne naprave in drugi aparati, ki delujejo na električni tok ali baterije, vsebujejo nevarne in tudi dragocene snovi, ki jih je treba izločiti. Zato je treba z napravami, ko odslužijo svojemu namenu, pravilno ravnati.

Nikakor ne smejo končati med mešanimi odpadki v rjavih zabojnikih. Ravno to pa se še prevečkrat dogaja. Manjše naprave, kot so sušilnik za lase, mešalnik, radiobudilka, mobilni telefon, igrača in podobno, ljudje odvržejo v zabojnik za mešane odpadke in tako posledično končajo na odlagališču, kamor nikakor ne spadajo.

V EU je bilo ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo spoznano za enega izmed prednostnih področij, saj gre za najhitreje naraščajoči masni tok odpadkov. Na območju celotne EU so vzpostavljeni enotni ukrepi in je ločeno zbiranje te vrste odpadka bistveno. Ločeno zbrano odpadno električno in elektronsko opremo nato v centrih za obdelavo razstavijo, izločijo nevarne snovi in sestavne dele ter to predajo v nadaljnjo obdelavo in reciklažo. Predvsem je pomembno, da v tem procesu izločijo nevarne snovi, kot so živo srebro, svinec, krom, ozonu škodljive snovi in drugo. S pravilno obdelavo preprečijo sprostitev nevarnih substanc v okolje in s tem njegovo onesnaženje. Z obdelavo in reciklažo pa se poskrbi za ponovno uporabo surovin, ki bi sicer pristale na odlagališču.

Med električno in elektronsko opremo, ki jo je po končani uporabi treba oddati na za to določena zbirna mesta, uvrščamo: velike gospodinjske naprave (hladilnik, pralni stroj, štedilnik, klimatska naprava …), male gospodinjske naprave (sesalnik, sušilec za lase, likalnik, razne ure …), opremo za IT in telekomunikacije (računalniki, tiskalniki, stacionarni in mobilni telefoni …), zabavno elektroniko (televizor, radio, kamera, videorekorder …), opremo za razsvetljavo (fluorescentne in varčne sijalke …), električna in elektronska orodja (vrtalnik, žaga, šivalni stroj, kosilnica …), igrače ter opremo za prosti čas in šport (električni vlakci in avtomobili, videoigre, računalniki za športne naprave …), medicinske naprave,instrumente za spremljanje in nadzor (detektor dima, termostat, tehtnice …) ter avtomate.

Še veliko prostora za izboljšanje zbiranja

V Sloveniji na leto na trg pride 17 kilogramov električne in elektronske opreme na prebivalca, medtem ko je ločeno zberemo le približno štiri kilograme na prebivalca. V EU je ta število nekoliko večje.

Ko se nam takšni pripomočki pokvarijo ali jih ne potrebujemo več, jih lahko:

1.       vrnemo trgovcu ob nakupu nove naprave,

2.       brezplačno oddamo v zbirni center ali

3.       odvoz večjih naprav (npr. hladilniki, zamrzovalne skrinje ipd.) naročimo pri komunalnem podjetju.

Tako bomo največ storili za čisto okolje in smotrn izkoristek surovin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja