Slovenska komunalna podjetja so v petek, 12.6.2015, pokazala, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V svojih mestih in krajih so postavila več kot 10 kilogramov predmetov (čevljev, oblek, igrač, knjig, gospodinjskih aparatov itd.), ki vsako leto končajo med odpadki. Cilj prikaza je prebivalce spodbuditi k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, našemu (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošnji.

 V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov in snovni izrabi dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak prebivalec zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih stvari na leto. Zakaj? Ker ne pomislimo, da bi jih lahko uporabljal kdo drug, mi pa jih nočemo več. In pogosto jih nočemo več zato, ker nekritično podlegamo oglaševalskim sporočilom. Vzrok za to se skriva predvsem v vseprisotni potrošni kulturi, zaradi katere verjamemo, da nam bo posedovanje vedno novih stvari prineslo več sreče in zadovoljstva. Zato je v družbi treba spodbujati etično in odgovorno potrošnjo.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo. Občane še pozivajo, naj že pred nakupom dobro premislijo, ali izdelek resnično potrebujejo in naj izbirajo stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot obliki.

Prikaz zavržene količine še uporabnih stvari je nastal v sklopu pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Skupaj za boljšo družbo.

Predsednik zbornice Janko Kramžar poudarja: ”S takšnimi praktičnimi prikazi želimo ljudi spodbuditi, da kritično razmislijo o odnosu, ki ga imajo do stvari, in o posledicah svojega ravnanja. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, poleg tega pa smo nespoštljivi tudi do tistih, ki so obleko izdelali – pogosto v slabih razmerah ter za mizerno plačilo. Prav bi bilo, da odvečne predmete podarimo, prodamo, izmenjamo ali odpeljemo v najbližji center ponovne uporabe.”

 

Komunalna podjetja še poudarjajo, da ponovna uporaba ni zgolj skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika pač pa tudi priložnost, da z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju surovin in okolja.

Prikaz je potekal v 17 mestih in krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Tržiču, Slovenskih Konjicah, Mariboru, Kranju, Brežicah, Domžalah, Krškem, Ajdovščini, Murski Soboti, Celju, Radovljici, Kopru, Izoli, Idriji in Kočevju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja