Spoštovani uporabniki!

Po zadnjih podatkih, ki jih je v svoji publikaciji Hrana med odpadki objavil Statistični urad Republike Slovenije (v nadaljevanju SURS), izhaja, da je vsak osmi prebivalec našega planeta lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane, in to kljub temu, da je proizvodnja hrane – vsaj za zdaj – še zadostna. Hkrati pa vsak izmed prebivalcev Slovenije v povprečju zavrže 73 kg hrane. 64 %  odpadne hrane predstavlja neužitni del (lupki, kosti in koščice, jajčne lupine,…), kateremu se stežka izognemu. 36 % je užitnega dela hrane, na katerega imamo kot posamezniki vpliv. 20 kg užitnega dela hrane je zavrgel končni uporabnik (preveliki obroki, pretečeni roki,…).

Kljub ločenemu zbiranju odpadkov se še vedno med mešanimi komunalnimi odpadki najde kar nekaj odpadne hrane. V statistični regiji jugovzhodna Slovenija je bilo med mešanimi komunalnimi odpadki dobrih v letu 2017 še 17 kg hrane na prebivalca.

Gospodinjstvo v Sloveniji je v 2015 namenilo za nakup hrane in brezalkoholnih pijač povprečno  2.671 EUR (ali 14 % vseh svojih izdatkov) ali 1.031 EUR na člana gospodinjstva. Za ta denar je v 2015 lahko kupilo okoli 380 kg hrane na posameznega člana. Če upoštevamo, da je v 2015 pri končnem potrošniku nastalo 60 kg odpadne hrane na prebivalca, pomeni, da je 16 % te hrane na posameznega prebivalca (v vrednosti 163 EUR) končalo med odpadki.

Vabljeni k ogledu celotne publikacije na Hrana med odpadki.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja