Kaj je odpadno jedilno olje
Odpadno jedilno olje je odpadek s klasifikacijsko številko 20 01 25, ki ostane po uporabi v kuhinjah. Ker že zelo majhna količina olja onesnaži ogromno litrov pitne vode, ga uvrščamo med nevarne odpadke, kljub temu, da ne nosi oznake nevarnega odpadka.
Načini zbiranja in ravnanja z odpadnim jedilnim oljem
Jedilno olje po uporabi ohladimo, precedimo in ga kot odpadno jedilno olje zbiramo ločeno v primerni embalaži (prazne plastenke in steklenice, kozarci za vlaganje ipd.). Spodbujamo ponovno uporabo embalaže, zato vam za ločeno zbiranje odpadnega olja ni potrebno kupovati posebne posodice. Uporabite katerokoli drugo izpraznjeno primerno embalažo, uporabite jo večkrat. Če jo morate zavreči, jo temeljito izpraznite in odložite v ustrezen zabojnik (plastično embalažo v zabojnik embalažo, stekleno embalažo v zabojnik za steklo).
-
Oddaja v ulične zbiralnike
Odpadno jedilno rastlinsko olje lahko uporabniki oddate v ulične zbiralnike. Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na povezavi. V oljne zbiralnike olje zlijete iz vaše embalaže, ki jo nato ponovno uporabite.
POZOR
Oljni zbiralniki NISO namenjeni zbiranju motornega olja in drugih sintetičnih olj ter trdih maščob!
-
Oddaja v Zbirnem centru Mozelj
Gospodinjstva lahko odpadno jedilno olje pripeljete v zbirni center, kjer ga v ločenem nadstrešku prelijete v označeno zbiralno embalažo.
-
Oddaja v akciji zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico
Dvakrat letno (običajno marec in september) je organizirano zbiranje nevarnih odpadkov s premično zbiralnico po naseljih. Urnik in lokacije so objavljene na FB in spletni strani, v lokalnem časopisu ter radiu Univox.
Več…
1 liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode!
Rastlinska olja, kot so laneno, oljčno in sezamovo olje, je človek poznal že pred tisočletji in jih uporabljal kot živilo. Večina jedilnega rastlinskega olja se uporablja za pripravo hrane ljudi.
Nekaj olja se zaužije, ostalo pa po pripravi hrane (zlasti po cvrtju) predstavlja odpadno jedilno olje, katerega je potrebno ločeno zbirati. Ni ga dovoljeno mešati z ostalimi odpadki ali ga odvajati v kanalizacijo ali greznice.
Posnetki kanalizacije in črpališč kažejo, da se odpadno olje nalaga na stene kanalizacijskih cevi ter tako otežuje prehod ostalih odplak, te pa so izvrstna hrana glodavcev in velik vir neprijetnih vonjav. Komunalna podjetja moramo zato kanalizacijske cevi in črpališča pogosteje mehansko čistiti, kar posledično lahko povzroči poškodbo teh cevi in obenem skrajšuje njihovo življenjsko dobo ter dviguje stroške storitve.
Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave. Zlivanje odpadnega olja na kompostnik ali po travnatih površinah zaradi visoke organske obremenitve popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Sčasoma se spere v podzemlje do podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitnih voda. Ko se podtalnica enkrat onesnaži, traja več sto let, da se njena kakovost obnovi ali izboljša.
Zaradi zgoraj navedenega odpadno jedilno olje obravnavamo kot nevaren odpadek, zato zahteva posebno ravnanje.